ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Πώς καταλαβαίνω ότι το νευρικό μου σύστημα λειτουργεί υπερπροστατευτικά;

Εάν πονάς για μήνες ή περισσότερο, τότε το νευρικό σου σύστημα σταδιακά παράγει πόνο πιο εύκολα από ότι θα έπρεπε- το νευρικό σου σύστημα γίνεται πιο ευαίσθητο. Μαθαίνει να πονά.

Αυτό θα το καταλάβεις όταν νιώσεις ότι το σώμα σου γίνεται πιο ευαίσθητο από ότι παλαιότερα. Όταν κάποιες δουλειές ή δραστηριότητες που πριν δεν σου προκαλούσαν τόσο πόνο, τώρα σε κάνουν να πονάς περισσότερο. Εάν έχεις υποστεί κάποιο τραυματισμό, και ενώ θα περίμενες ότι όσο το τραύμα επουλώνεται θα μειώνεται και ο πόνος, εν αντιθέσει ο πόνος χειροτερεύει. Κάτι τέτοιο μπορεί να σε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το τραύμα χειροτερεύει. Όμως αυτό είναι συνήθως απίθανο.

Κάποια άλλα σημάδια που υποδεικνύουν ότι το νευρικό σύστημα γίνεται υπερπροστατευτικό είναι τα ακόλουθα:

  • Ο πόνος εξαπλώνεται ή μετακινείται από το ένα σημείο στο άλλο.
  • Ο πόνος από παλαιά τραύματα επανέρχεται. Κινήσεις ή δραστηριότητες που δεν ήταν επώδυνες, τώρα είναι. Κάποιες φορές, σχεδόν όλες οι κινήσεις αναπαράγουν τα συμπτώματα.
  • Παρουσιάζονται μυϊκοί σπασμοί που μπορεί να σε τρομάζουν, ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζεις τι τους προκαλεί. Οι μυϊκοί σπασμοί αποτελούν άλλη μία έκφραση του οργανισμού σου, με στόχο και πάλι την προστασία της πάσχουσας περιοχής. Δεν αποτελούν ένδειξη ότι έχει προκληθεί κάποια βλάβη.
  • Μικρά και ασήμαντα ερεθίσματα όπως π.χ. ήχοι ή μυρωδιές, αρχίζουν να σε ενοχλούν και να σε εκνευρίζουν. Σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και η απλή επαφή ενός ρούχου προκαλεί πόνο.

Συχνά, σε αυτές τις περιπτώσεις, η έκφραση του  πόνου επηρεάζεται από σκέψεις και συναισθήματα. Οι νευροεπιστήμονες έχουν κατανοήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Όμως πολλοί άνθρωποι, ακόμα και κάποιοι επαγγελματίες υγείας, δεν το κατανοούν αυτό. Είναι όμως αλήθεια ότι όταν το νευρικό σου σύστημα βρίσκεται σε μία κατάσταση ‘ευαισθητοποίησης’, δε σημαίνει ότι έχεις αδύναμο χαρακτήρα ή μυαλό ούτε σημαίνει ότι τρελαίνεσαι και σίγουρα δε σημαίνει ότι το τραύμα σου χειροτερεύει ή ότι το σώμα σου καταρρέει. Σημαίνει ότι το σώμα σου προσπαθεί να προστατευθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Συνεχίζεται…